Az életről, az életemről, az életetekről...

Párkocka

Logout BLOG

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • Timike3005: jaj.fáj.nagyon xD (2009.10.13. 22:11) Képvicc - Dilemma
  • Ismeretlen_85466: tudtam hogy te is koltoi venaval rendelkezel, de hogy nagyobb koltore is talalok sajat onmagamnal ... (2009.05.08. 02:50) Tükörképem
  • Ismeretlen_123484: Szívemből szóltál Varázsló! (2009.05.02. 18:03) Debrecen, én így szeretlek
  • Ismeretlen_116159: Hagy csatoljam még Ádám barátunk pesti fuvallatát, amely legalább olyan cunami erejűt üt mint az e... (2009.03.19. 00:13) Debrecen, én így szeretlek
  • Ismeretlen_116159: Nah ezt nevezem eme médiabomba végső kegyelemdöfésének! :) (2009.03.18. 15:16) Debrecen, én így szeretlek
  • Utolsó 20

Címkék

alain (1) alkohol (2) allan (1) attila (2) barát (2) cyber (1) diliház (1) einstand (1) élet (1) flash (2) fless (2) ginsberg (2) hangover (1) hetedik (1) hobó (4) ivászat (1) józsef (2) képvicc (41) kikötő (1) kispál (1) konyak (1) magány (2) másnap (1) morgó (1) reborn (1) tízparancsolat (1) üvöltés (1) valóság (1) változás (1) világ (1) Címkefelhő

Időjárás

Hőtérkép

Látogatók

Mondolat - Cybertér 10 parancsolata

2010.06.18. 11:52 | Sorcerer86 | Szólj hozzá!

Sokat változott a világ a bibliai változat megjelenése óta.
Rémisztő, hogy milyen sokan válnak tökéletes robotokká vagy ha úgy tetszik droidokká.

Douglas Rushkoff szerint, ezek a pontok tehetnek újra emberré...

- katt a nagyobb képhez -

1. Ne légy mindig bekapcsolva!

„Az idő a sajátom". Az internet aszinkron, azaz nem valósidejű médium, ami mégis arra buzdít, hogy állandóan elérhetőek legyünk, mindenre azonnal reagáljunk. Gyakorlatilag egy időn kívül álló eszközt csatlakoztatunk az idegrendszerünkhöz. Már akkor is érezzük a vibrálást a zsebünkben, amikor benne sincs a mobilunk.

Az idegrendszerünk viszont nem érti az emberek és gépek millióiból álló hálózatból érkező aszinkron ingereket. A legfrissebb, avagy az éppen kurrens, népszerű tartalmakat szűrő keresőmotorok és szolgáltatások (Google Live, Twitter) jóvoltából "az utolsó seggfej bejegyzése válik a legfontosabbá, így egy hamis, érzéketlen, tudatlan jelenben élünk".


2. Élj személyesen!

Amit megtehetsz személyesen, ne intézd távolról. Az internet áthidalja ugyan a földrajzi távolságokat, de ma már egymás mellett ülő emberek is virtuális térben kommunikálnak. Bulizás helyett fotózunk és smsezünk, városnézés helyett videózunk, beszélgetés helyett csetelünk a szomszédunkkal.

3. Nem muszáj választanod!

Ha valaki csatlakozik egy közösségi hálózathoz, a profil adatai között előre megadott kérdések közül kell választania. Heteró, vagy meleg? Házas, vagy még keresgél? Rushkoff szerint ami a digitális média keretrendszerében nem értelmezhető, az gyakorlatilag nem létezik. Nem lehetsz biszexuális, vagy „keresgélő házasember". A választás tehát illúzió, mindig választhatod „egyiket sem".

4. Ne legyen teljesen igazad!

Az internet egyszerűsít. Egy adott információ megszerzéséhez keresőket, on-line adatbázisokat használunk, noha sem a Google keresője, de még a Wikipédia sem adhat összetett válaszokat, sőt a kutatásra sem nyújt megfelelő csatornákat. Eleve meghatározza tehát kutakodásaidat, így aztán az eredményt is.

5. Légy mértékletes!

Az internet aránytalanságokat idéz elő, arra buzdítja a résztvevőket, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítsanak valójában kevéssé fontos dolgoknak.

 - katt a nagyobb képhez -

6. Ne légy névtelen!

A világháló anonimitásra buzdít, ami viszont szélsőséges táborokba hajtja a felhaználót, csökkenti a felelősségérzetetünket. Hovatovább a digitális világban abszurd módon az a anonimitás jelenti a „bizonságot", nevünk felvállalása pedig kockázatot - "ez egy elcseszett világ".

7. Ne áruld el barátaidat!

A közösségi médiában nem tartalom, hanem a kapcsolat a „király". A közösségi marketing egy önellentmondás, a közösségi kapcsolatépítés nem teheti tartalommá az embereket. Nem az a lényeg, hogy hány követőd, ismerősöd van, hanem az, hogy ezáltal hány embert kapcsoltál össze.

8. Mondj igazat!

Intelem: A hagyományos média mítoszaival szemben, a netnek a valóságról, a tényekről kell szólnia. Ahol nem egy márkáról beszélgetünk, hanem arról, hogy jó-e a termék, vagy pocsék. Itt már nem elég reklámozni, le is kell tenni valamit az asztalra - igazat kell mondani.

9. Ne lopj!

A való világban a lopástól a társadalmi szerződés tart vissza. Az on-line világban nincs ilyen szerződés, ennek hiányában pedig a nyitottság addig tart, amíg nem lesz mit adnunk egymásnak. Semmi sincs ingyen.

10. Pogramozz, vagy beprogramoznak!

A technológia részrehajló a fogyasztók irányában. Az iskolákban nem az eszközeink megalkotására, hanem azok használatára tanítanak. Nem a programozásra, hanem a Word, az Excel meg a Powerpoint használatára. Minél kevésbé tudatosan használjuk az eszközeinket ,annál többet tudnak meg rólunk. A techonlógia ugyanis rólunk tanul, nem pedig fordítva.

Képek innen: wulffmorgenthaler

- End of transmission -

Címkék: cyber tízparancsolat wullfmorgenthaller

A bejegyzés trackback címe:

https://uvoltesem.blog.hu/api/trackback/id/tr612091188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása